ßßß Cookit - przepis na Ulubiona serowa tarta

Ulubiona serowa tarta

nazwa

Wykonanie

Jest to pierwsza tarta jaką kiedykolwiek zrobiłam, musiałam parę razy zmienić skład ciasta, bo końcowy wypiek nie odpowiadał moim upodobaniom, ale w końcu się udało i teraz jest idealna. Czasem tylko zmieniam sery.
Skł adniki :
1,5 szklanki mąki pszennej razowej (Melvit)
1/2 kostki masła (ja używam lurpaka)
2 żółtka
1 łyżka jogurtu (lub śmietany 12/18%)
1 łyżka cukru ( u mnie trzcinowy)
szczypta soli (różowa)
sery: mozzarella (zawsze), później już wedle gustu najczęściej gorgonzola i dor blu, złoty lazur
trochę suszonej żurawiny
pieprz
bagietka + masło czosnkowe
(zwykłe masło mieszam z ząbkiem czosnku, świeżym koperkiem, solą i pieprzem)
Przygotowanie:
Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję zimne masło pokrojone na małe kawałki, mieszam wszystko nożem następnie dodaję żółtka, cukier, jogurt lub śmietanę i sól. Zagniatam ciasto na jednolitą masę, zawijam w folię spożywczą lub wrzucam do woreczka/ reklamówki i wkładam do lodówki na 30 min, po tym czasie znowu wykładam na stolnicę i rozwałkowuję podsypując zwykłą mąką pszenną, przekładam do formy na tartę, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję foremkę z piekarnika i rozkładam wszystkie sery pleśniowe, następnie mozzarellę, posypuję żurawiną. Wkładam do piekarnika na kolejne 8 minut (lub troszkę dłużej) do momentu aż wszystkie sery się rozpuszczą..
Upieczoną tartę podaję z sałatką: mix sałat, pokrojone na pół winogrona (czerwone, granatowe lub zielone), kilka pomidorków cherry i dressing (malinowy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny) plus bagietka podgrzana w piekarniku z masełkiem czosnkowym... Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/10/ulubiona-serowa-tarta.html