Wykonanie

Jest to pierwsza
tarta jaką kiedykolwiek zrobiłam, musiałam parę
razy zmienić skład ciasta, bo końcowy wypiek nie odpowiadał moim upodobaniom, ale w końcu się udało i teraz jest idealna. Czasem tylko zmieniam
sery.Skł adniki :1,5 szklanki
mąki pszennej razowej (Melvit)1/2 kostki
masła (ja używam lurpaka)2
żółtka1 łyżka
jogurtu (lub
śmietany 12/18%)1 łyżka
cukru ( u mnie trzcinowy)szczypta
soli (różowa)
sery:
mozzarella (zawsze), później już wedle gustu najczęściej gorgonzola i dor blu, złoty lazurtrochę
suszonej żurawinypieprzbagietka +
masło czosnkowe(zwykłe
masło mieszam z ząbkiem
czosnku, świeżym
koperkiem,
solą i
pieprzem)Przygotowanie:
Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję zimne
masło pokrojone na małe kawałki, mieszam wszystko nożem następnie dodaję
żółtka,
cukier,
jogurt lub
śmietanę i
sól. Zagniatam ciasto na jednolitą masę, zawijam w folię spożywczą lub wrzucam do woreczka/ reklamówki i wkładam do lodówki na 30 min, po tym czasie znowu wykładam na stolnicę i rozwałkowuję podsypując zwykłą
mąką pszenną, przekładam do formy na tartę, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję foremkę z piekarnika i rozkładam wszystkie
sery pleśniowe, następnie
mozzarellę, posypuję
żurawiną. Wkładam do piekarnika na kolejne 8 minut (lub troszkę dłużej) do momentu aż wszystkie
sery się rozpuszczą..Upieczoną tartę podaję z
sałatką: mix
sałat, pokrojone na pół
winogrona (czerwone,
granatowe lub zielone), kilka
pomidorków cherry i dressing (malinowy
ocet balsamiczny z
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny) plus
bagietka podgrzana w piekarniku z
masełkiem czosnkowym... Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.