Wykonanie

No i znowu mnie poniosło, zrobiłem dziś na obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :)Składniki :ok 40 dag
białej kapusty45 dag
mięsa mielonegoworeczek
ryżu4
jajka2 średnie
cebulebułka tarta1,5 litra
bulionumały słoiczek
koncentratu pomidorowego 30%2-3 łyżki
mąkichilli,
sól,
pieprzmasło klarowane lub
oliwaPrzygotowanie :
Kapustę drobniutko szatkuję,
solę i odstawiam na ok 30 minut,
ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną
cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli
kapusta puści
soki to odciskam je i
kapustę dodaję do misy z
mięsem, dodaję również
ryż,
cebulkę i
jajka, wszystko mieszam dosypując
bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam
chilli, odrobiną
soli (bo
kapusta już była posolona) i
pieprzem. Formuję kotleciki na kształt klasycznych gołąbków.
Masło klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto.
Bulion zagotowuję, dodaję do niego
koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut.W szklance przygotowuję
wodę z
mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego
wywaru ciągle mieszając otrzymując przepyszny sos którego jeszcze nieco zabieliłem
śmietaną.Pyszności :)







