ßßß Cookit - przepis na Gulasz zapiekany w kajzerce

Gulasz zapiekany w kajzerce

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda.
Składniki:
500 g wołowiny
2 - 3 cebule
1 papryka
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól
pieprz
oregano
cząber
szczypta cynamonu
słodka i ostra papryka
szczypta kurkumy
mała śmietana 18%
olej
kilka kajzerek
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor.
Mięso zalać wodą i dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka.
Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia.
Ściąć wierzchy kajzerek a następnie je wydrążyć.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Gulasz przełożyć do kajzerek, ustawić na blasze do pieczenia. Obok bułek z gulaszem położyć wierzchy bułek. Piec przez około 20 minut, bułki z gulaszem przykryć górą kajzerek od razu podawać.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/04/gulasz-zapiekany-w-kajzerce.html