ßßß Cookit - przepis na Tort Mięsny

Tort Mięsny

nazwa

Wykonanie

Tort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
90g smalcu
90g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1 jajko do posmarowania ciasta
Farsz :
2- 3 średnie ziemniaki
500g mielonego mięsa wołowego
2 cebule
1 papryka
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu Worcester
2 łyżka sosu sojowego
ostra i słodka papryka
sól
pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się szybciej ugotowały można pokroić je w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje.
Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie przykryć go pozostałym ciastem rozwałkowanym w kształt koła. Brzegi ciasta docisnąć pomagając sobie nożem lub widelcem. Nadmiar ciasta można odciąć i wykorzystać go do dekoracji ciasta, ja jednak zostawiłam go wokół brzegów ciasta.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec go w temperaturze 190°C przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180° i piec jeszcze przez 30 – 40 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/02/tort-miesny.html