ßßß
Tort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.Składniki:Ciasto:300g mąki90g smalcu90g masła1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki zimnej wodyszczypta soli1 jajko do posmarowania ciastaFarsz :2- 3 średnie ziemniaki500g mielonego mięsa wołowego2 cebule1 papryka1 puszka pomidorów2 ząbki czosnku4 łyżki sosu Worcester2 łyżka sosu sojowegoostra i słodka paprykasólpieprzWykonanie:Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się szybciej ugotowały można pokroić je w mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę.Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje.Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem.Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie przykryć go pozostałym ciastem rozwałkowanym w kształt koła. Brzegi ciasta docisnąć pomagając sobie nożem lub widelcem. Nadmiar ciasta można odciąć i wykorzystać go do dekoracji ciasta, ja jednak zostawiłam go wokół brzegów ciasta.Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec go w temperaturze 190°C przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180° i piec jeszcze przez 30 – 40 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.