Wykonanie

Szybka do zrobienia zapiekanka z
dynią,
mięsem mielonym,
ryżem i
soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy
potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie.Składniki:2
cebule2 ząbki
czosnku1 kopiasta łyżeczka świeżo startego
imbiru1 świeża
papryczka chilli500 g
mielonego mięsasól morskapieprz1 łyżeczka zmielonego kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki½ szklanki
ryżu1 szklanka
czerwonej soczewicy750 ml
bulionu2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni1 puszka
pomidorówolejWykonanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym
oleju. Dodać
imbir i przeciśnięty przez praskę
czosnek, chwilę podsmażyć.Do
cebuli dodać
mielone mięso, smażyć aż całe
mięso zmieni kolor. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać posiekaną
papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę.Dodać,
ryż i
soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący
bulion,
dynię i pokrojone w kostkę
pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować.Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut.Zapiekankę można posypać świeżymi liśćmi
szałwii lub posiekaną
natką pietruszki.