ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z biskwitami serowymi

Zupa cebulowa z biskwitami serowymi

nazwa

Wykonanie

Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.
Składniki:
500g cebuli
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2,5 szkl.wywaru z warzyw
2,5 szkl. mleka
2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 liść laurowy
1 marchewka grubo starta
sól, pieprz
natka pietruszki
Biskwity serowe
1,5 szkl. mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1\4 szkl. masła
4 łyżki startego parmezanu
jajko
1\3szkl. mleka
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.
Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/01/zupa-cebulowa-z-biskwitami-serowymi.html