Wykonanie
Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g
cebuli3 łyżki
masła1 ząbek
czosnku3 łyżki
mąki pszennej2,5 szkl.
wywaru z warzyw2,5 szkl.
mleka2-3 łyżeczki
soku z cytryny lub
limonki1
liść laurowy1
marchewka grubo starta
sól,
pieprznatka pietruszkiBiskwity
serowe1,5 szkl.
mąki pszennej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1\4 szkl.
masła4 łyżki startego
parmezanujajko1\3szkl.
mlekaWykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki,
czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić
masło, podsmażyć
cebule i
czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać
mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać
wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać
mleko, dodać
przyprawy i
cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy, wetrzeć
masło, aż powstanie masa przypominająca
bułkę tartą. dodać
parmezan,
jajko i odpowiednia ilość
mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.Do zupy wrzucić
marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać
natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!