ßßß Cookit - przepis na Jarski pasztet

Jarski pasztet

nazwa

Wykonanie

Pełen warzyw pasztet jarski na talerzu tworzy bardzo kolorową kompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak mięso.
Składniki;
50 dkg marchewki,
50 dkg selera,
50 dkg zielonego groszku,
4 jajka,
2 białka,
6 łyżek śmietany 18 %,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz czarny,
pieprz biały,
ostra papryka,
sezam,
Wykonanie;
Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy z 2 jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.
Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym stole"
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/05/jarski-pasztet.html