Wykonanie
Pełen warzyw pasztet jarski na talerzu tworzy bardzo kolorową kompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak
mięso.Składniki;50 dkg
marchewki,50 dkg
selera,50 dkg
zielonego groszku,4
jajka,2
białka,6 łyżek
śmietany 18 %,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz czarny,
pieprz biały,
ostra papryka,
sezam,Wykonanie;Gotujemy osobno
seler,
marchewkę i
groszek. Studzimy.
Marchewkę miksujemy z 2
jajkami, doprawiamy
solą pieprzem czarnym i
ostrą papryką.
Seler miksujemy z ubitymi na sztywno
białkami, doprawiamy
solą,
pieprzem białym i
gałką muszkatołową.
Groszek miksujemy z 2
jajkami,
śmietaną, doprawiamy
pieprzem białym,
solą i
gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy
masłem i obsypujemy
sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli
wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.

Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym
stole"