Wykonanie
Kolejne eksperymenty ziemniaczane zaowocowały pysznym, delikatnym i łagodnym
ciastem ziemniaczano-
selerowym. Dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie jak i dodatek do obiadu. Zamiast tradycyjnych
ziemniaków. Zawsze można też zaszaleć i wzbogacić skład o inne lubiane przez nas warzywa, np.
marchew lub
kalafiora. Sernik z
ziemniaków należy również do dań niskobudżetowych. Można się najeść za całkiem małe pieniądze.


pół kg
ziemniakówpół
selera (korzeń)kilka talarków
pora2 kromki
chleba lub sucharkówpół szklanki
śmietany2
jajasól,
pieprz biały, szczypta
gałki muszkatołowejZiemniaki gotujemy do miękkości,
selera też. Drobno posiekany
por parzymy lub chwilę dusimy na wodzie.
Chleb kroimy na drobne kawałeczki zalewamy
śmietaną.
Ziemniaki i
selera musimy utłuc na gładką masę. Gotowy
por łączymy z
ziemniakami i
selerem, doprawiamy
solą,
białym pieprzem i gałka muszkatołową, następnie dodajemy namoczone kromki wraz ze
śmietaną, wbijamy
jajka i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne w którym będziemy piec pasztet najlepiej wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą, dla lubiących
mięsko i tłuste dania, polecam wyłożyć naczynie plastrami
boczku. Do naczynia przekładamy masę. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i zapiekamy 40 minut.