ßßß

pół kg ziemniakówpół selera (korzeń)kilka talarków pora2 kromki chleba lub sucharkówpół szklanki śmietany2 jajasól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowejZiemniaki gotujemy do miękkości, selera też. Drobno posiekany por parzymy lub chwilę dusimy na wodzie. Chleb kroimy na drobne kawałeczki zalewamy śmietaną. Ziemniaki i selera musimy utłuc na gładką masę. Gotowy por łączymy z ziemniakami i selerem, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałka muszkatołową, następnie dodajemy namoczone kromki wraz ze śmietaną, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne w którym będziemy piec pasztet najlepiej wysmarować masłem i posypać bułką tartą, dla lubiących mięsko i tłuste dania, polecam wyłożyć naczynie plastrami boczku. Do naczynia przekładamy masę. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i zapiekamy 40 minut.