Wykonanie
Świetna przekąska, jest delikatny, kremowy, pyszny, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie :)

700 gram
brokułów (ja miałam mrożone)0,5
selera2 średnie
ziemniaki3
jaja2 łyżki
masła2 kopiaste łyżki
żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej
wody200 ml
śmietany kwaśnej 18%
sól,
biały pieprzZiemniaki i
selera obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć, schłodzić i zmiksować blenderem.
Brokuły ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odsączyć.3/4 z nich podsmażyć na dwóch łyżkach
masła (krótko), resztę odłożyć do miseczki do położenia na wierzch.Lekko podsmażone
brokuły zmiksować i dodać do
ziemniaków i
selera. Następnie do warzyw dodać lekko ubite (mikserem)
jaja,
potem dodać
śmietankę, około 3/4 łyżeczki
soli i łyżeczkę
białego pieprzu.
Żelatynę wymieszać we wrzącej wodzie, lekko schłodzić, zahartować dwiema łyżkami masy warzywnej i wlać do całości, zmiksować na średnich obrotach.Masę wyłożyć do wysmarowanej
olejem foremki keksowej (użyłam aluminiowej jednorazowej), na masę wyłożyć pozostałe w miseczce różyczki
brokuła i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.Pasztet pieczemy w kąpieli
wodnej. Ja po prostu wlałam wrzątku do dużej foremki (tak, by
woda sięgała połowy objętości) i w nią wstawiłam keksówkę.
