ßßß
700 gram brokułów (ja miałam mrożone)0,5 selera2 średnie ziemniaki3 jaja2 łyżki masła2 kopiaste łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody200 ml śmietany kwaśnej 18%sól, biały pieprzZiemniaki i selera obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć, schłodzić i zmiksować blenderem.Brokuły ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odsączyć.3/4 z nich podsmażyć na dwóch łyżkach masła (krótko), resztę odłożyć do miseczki do położenia na wierzch.Lekko podsmażone brokuły zmiksować i dodać do ziemniaków i selera. Następnie do warzyw dodać lekko ubite (mikserem) jaja, potem dodać śmietankę, około 3/4 łyżeczki soli i łyżeczkę białego pieprzu.Żelatynę wymieszać we wrzącej wodzie, lekko schłodzić, zahartować dwiema łyżkami masy warzywnej i wlać do całości, zmiksować na średnich obrotach.Masę wyłożyć do wysmarowanej olejem foremki keksowej (użyłam aluminiowej jednorazowej), na masę wyłożyć pozostałe w miseczce różyczki brokuła i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Ja po prostu wlałam wrzątku do dużej foremki (tak, by woda sięgała połowy objętości) i w nią wstawiłam keksówkę.