Wykonanie

Kiedy mama stawia pierwsze kroki w kuchni roślinnej należy ją tylko wspierać. Tym bardziej, że jedzenie, które wychodzi
spod jej rąk smakuje świetnie! Tak jak np. ten
brokułowy pasztet rozpływający się w ustach już przy pierwszym kęsie. Przenikające się wzajemnie aromaty
selera,
brokuła i
ziemniaka tworzą fajną, zwartą całość. Wszystko przygotowuje się stosunkowo prosto, a aksamitna i delikatna konsystencja na pewno przypadnie do gustu fanom lekkiej, zdrowej kuchni. Palce lizać!*****************************************************************************Delicious broccoli pâté !When your mother takes the first steps in the vegan kitchen she needs to be encouraged. Especialy that the food that comes out of her hands tastes great ! Such as the broccoli pâté which
melts in your mouth at the first bite. The flavors of
celery, broccoli and potatoes
make a nice, tasty composition. Everything is so easy to prepare, a velvety and delica te texture will certainly appeal to fans of light, healthy cuisine . Delicious!

Pasztet
brokułowy palce lizać! - foremka o wymiarach 22x9 cmczas przygotowania: 30 min + 50 min pieczeniaCzego potrzebujesz?1/2
selera, obrany i pokrojony1 duży
brokuł, podzielony na mniejsze kawałki2
ziemniaki, obrane i pokrojone2 łyżki
oliwy z oliwek3
jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)1 łyżka
masła2 łyżki
żelatyny lub 1 łyżka agaru, rozpuszczona w 1/5 szkl gorącej
wody i lekko przestudzona1 1/2
bułki, namoczonej przez chwilę w wodzie
sól,
pieprzCo teraz?1.
Ziemniaki i
seler gotuj ok. 20 minut (do miękkości) w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i zmiksuj na gładką masę.2. Gotuj
brokuła 5 minut,po czym odcedź go i podduś na
oliwie połączonej z
masłem.3. Połowę
brokułów zmiksuj i dodaj do ziemniaczano-
selerowego puree.4. Utrzyj
jajka i dodaj je do masy, następnie dodaj
bułkę,
pieprz,
sól i dokładnie wszystko wymieszaj.5. Wlej przestudzoną
żelatynę lub agar i połącz z masą.6. Przełóż do natłuszczonej foremki i ułóż resztę
brokułów na wierzchu. Wstaw naczynie do większej formy wypełnionej
wodą do 3/4 wysokości formy z pasztetem i piecz 50 minut w temp. 200 C.**********Delicious broccoli pâté ! - 22x9 cm formpreparation
time: 30 minutes + 50 minutes bakingWhat do you need ?1/2
celery, peeled and sliced1 large broccoli,broken into smaller pieces2 potatoes, peeled and diced2 tablespoons
olive oil3 eggs1 tablespoon butter2 tablespoons gelatin or 1 tablespoon agar, dissolved in 1/5 cup of hot water and a cooled down1 1/2 roll, soaked in water for a whilesalt and pepperNow what?1. Cook potatos and
celery for about 20 minutes (until tender) in salted water. Then drain them and mix until smooth.2. Cook broccoli for 5 minutes, then drain it and saute on combined oil and butter.3.Mix h alf of broccoli and add to potato -
celery puree.4. Mix the eggs and add them to the
mass, then add roll, pepper, salt and mix everything thoroughly .5
Pour cooled down gelatin or agar, mix thouroughly .6. Transfer pâté to a greased form and place the rest of the broccoli on top. Insert it in a larger vessel filled with water to 3/4 height of the pate form and bake 50 minutes at 200 C (400F).