Wykonanie
Kiedy trafiłam na przepis na pasztet warzywny wiedziałam od razu, że z niego skorzystam.Pasztet prezentuje się zabawnie, jest kolorowy i bardzo lekki.Doskonały do kanapek.I na pewno sprzyjający naszej figurze i samopoczuciu:)

Pasztet warzywny składa się z
trzech części:
selerowo-pietruszkowej, marchewkowej i groszkowej.Aby przygotować taki pasztet wystarczy ugotować wymienione warzywa (każde oddzielnie),a następnie zmiksować i połączyć z
jajkami.Nie można zapomnieć o przyprawach - to one sprawią, że pasztet będzie wyjątkowy.

Pasztet warzywny jest bardzo prosty do wykonania i na prawdę smaczny.Myślę, że może stanowić prawdziwą ozdobę świątecznego stołu i nie tylko.Jestem pewna, że na stałe zagości w moim menu.Pozdrawiam,
Asia
Składniki:500 g
marchewki500 g
selera500 g
mrożonego zielonego groszku4
jajka2
białka6 łyżek
śmietany 18%sól i
pieprzpapryka w proszku
gałka muszkatołowamasłosezam lub
ziarna słonecznikaPrzygotowanie:
Marchew,
seler i
groszek ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.
Groszek gotować do momentu, kiedy ma jeszcze ładny, zielony kolor.Po ugotowaniu warto go przepłukać lodowatą
wodą - zachowa wtedy swój kolor.Warzywa ostudzić.
Seler zmiksować z dodatkiem 2 ubitych na sztywno
białek, doprawić
solą,
pieprzem i gałką.
Marchewkę zmiksować z 2 całymi
jajkami, doprawić
solą i
pieprzem oraz
papryką w proszku.
Groszek zmiksować z 2 całymi
jajkami, doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Foremkę wysmarować
masłem i "oprószyć"
sezamem lub
ziarnami słonecznika. Ułożyć 3 warstwy warzyw: najpierw
selerową,
potem marchewkową i na koniec
groszkową. Wyrównać powierzchnię.Pasztet piec w kąpieli
wodnej przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Ostudzony pasztet schłodzić w lodówce.Smacznego!Uwaga:Ja przepis troszkę zmodyfikowałam. Korzystałam z mniejszej foremki, więc o połowę zmniejszyłam ilości składników (250 g
groszku, 250 g
marchewki, 2
jajka, 1
białko… itd). Dodałam też
pietruszkę do masy selerowej. Nie piekłam też pasztetu w kąpieli
wodnej. Po prostu wrzuciłam do piekarnika.A przepis pochodzi z dodatku do Poradnika Domowego: "Wielkanoc - najlepsze przepisy".