ßßß Cookit - przepis na Pasztet warzywny - pyszny!

Pasztet warzywny - pyszny!

nazwa

Wykonanie

Kiedy trafiłam na przepis na pasztet warzywny wiedziałam od razu, że z niego skorzystam.
Pasztet prezentuje się zabawnie, jest kolorowy i bardzo lekki.
Doskonały do kanapek.
I na pewno sprzyjający naszej figurze i samopoczuciu:)
Pasztet warzywny składa się z trzech części:
selerowo-pietruszkowej, marchewkowej i groszkowej.
Aby przygotować taki pasztet wystarczy ugotować wymienione warzywa (każde oddzielnie),
a następnie zmiksować i połączyć z jajkami.
Nie można zapomnieć o przyprawach - to one sprawią, że pasztet będzie wyjątkowy.
Pasztet warzywny jest bardzo prosty do wykonania i na prawdę smaczny.
Myślę, że może stanowić prawdziwą ozdobę świątecznego stołu i nie tylko.
Jestem pewna, że na stałe zagości w moim menu.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
500 g marchewki
500 g selera
500 g mrożonego zielonego groszku
4 jajka
2 białka
6 łyżek śmietany 18%
sól i pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
masło
sezam lub ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Marchew, seler i groszek ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.
Groszek gotować do momentu, kiedy ma jeszcze ładny, zielony kolor.
Po ugotowaniu warto go przepłukać lodowatą wodą - zachowa wtedy swój kolor.
Warzywa ostudzić.
Seler zmiksować z dodatkiem 2 ubitych na sztywno białek, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Marchewkę zmiksować z 2 całymi jajkami, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
Groszek zmiksować z 2 całymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Foremkę wysmarować masłem i "oprószyć" sezamem lub ziarnami słonecznika. Ułożyć 3 warstwy warzyw: najpierw selerową, potem marchewkową i na koniec groszkową. Wyrównać powierzchnię.
Pasztet piec w kąpieli wodnej przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Ostudzony pasztet schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Uwaga:
Ja przepis troszkę zmodyfikowałam. Korzystałam z mniejszej foremki, więc o połowę zmniejszyłam ilości składników (250 g groszku, 250 g marchewki, 2 jajka, 1 białko… itd). Dodałam też pietruszkę do masy selerowej. Nie piekłam też pasztetu w kąpieli wodnej. Po prostu wrzuciłam do piekarnika.
A przepis pochodzi z dodatku do Poradnika Domowego: "Wielkanoc - najlepsze przepisy".
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/04/pasztet-warzywny-pyszny.html