Wykonanie
Dziś uczyta dla zmysłów - potrawa, która smakuje praktycznie każdemu. Polecam wszystkim do zrobienia w weekend...
Ja przygotowuję lazanię w prostokątnym naczyniu o wymiarach: 33x21cm, zwykle robię 3 warstwy z 9 gotowych płatów.Porcja na 4 – 6 osóbSkładniki;9 płatów lasagne,20dag
pieczarek,20dag
brokułów,1
marchewka,
cebula,duża puszka
pomidorów,2 ząbki
czosnku,10dag startego
parmezanu,2 szkl. beszamelu ,
oliwa,
zioła i
przyprawy.Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno.
Pieczarki pokroić w plasterki,
cebulę w piórka,
marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić
cebulę, następnie
pieczarki,
marchew,
brokuły i chwilę smażyć.
Sos pomidorowy robię oddzielnie, część sosu odlewam , resztę dodaję do warzyw i i duszę ok 10min.Beszamel robię z 2 łyżek
masła, 2łyżek
mąki, ok 0,5 litra
mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaProstokątne żaroodporne naczynie wysmarować
masłem, polać beszamelem, wyłożyć płatami, przykryć farszem , znowu polać beszamelem i posypać
serem, przykryć płatami i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te czynności. Na wierzchu ułożyć płaty i pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi
pomidorami i posypać
parmezanem. Zapiekać 45 min w temp. 190 stopni.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: