Wykonanie
Wegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z
czerwonej soczewicy! Sami spróbujcieA po pyszna i zdrową
soczewicę zapraszam do http://www.skworcu.com.plSkładniki:1 i ¼ szkl
czerwonej soczewicy1
zielona papryka drobno pokrojona1
czerwona cebula drobno pokrojona2 ząbki
czosnku rozgniecione1 łyżeczka garammasala1 ½ łyżeczki sproszkowanego
chili1 łyżeczka zmielonego
kminku2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych
orzechów ziemnych2 ½ szkl
wody1
jajko3 łyżki stołowe
mąki pszennej1 łyżeczka
kurkumy4 łyżki stołowe
olejuSól,
pieprzZielona sałata i
zioła do podaniaWykonanie:9 pierwszych składników włożyć do garnka, zalać
wodą i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać
jajko, doprawić
solą i
pieprzem. Posypać ręce
mąką i z otrzymanej masy uformować 8 krokiecików. Na małym talerzu zmieszać
mąkę,
kurkumę i 1 łyżeczkę
chili , obtoczyć krokiety. Smażyć 10 minut, obracając, aż krokiety będą chrupiące po obu stronach. Przełożyć na ciepłe talerze i podawać z
zieloną sałatą i świeżymi zi ołami.Źródło ,,kuchnia wegetariańska ,,Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: