Wykonanie

Halloween już piątek, a co za tym idzie, na ulicach będą grasować różne duchy, potwory i inne wiedźmy. A co jeśli ktoś taki postanowi wpaść do nas na herbatkę? O ile z wampirem nie będzie problemu, bo wystarczy tylko trochę odsłonić szyjkę, to już taki zombie może przyprawić nas o ból głowy. Dosłowny. Wszyscy wiemy, że przysmakiem każdego szanującego się zombiaka jest mózg. Ale zombie przecież też człowiek (tylko trochę bardziej martwy) i od czasu do czasu coś słodkiego zjeść musi. Ja mojemu gościowi do
herbaty podam słodki mózg!Nie tylko zombie ucieszy się z takiego deseru. Ten torcik będzie także wspaniałą niespodzianką na Halloweenowej imprezie dla wszystkich małych czarownic i potworów.

Ciasto ma w sobie kwaskowaty mus
truskawkowy, który przełamuje
słodycz maślanego kremu.Przygotowujemy:
Biszkopt:-4
jajka-szczypta
soli-1 szklanka
cukru-4 łyżki
mąki-2 łyżki budyniu
waniliowego-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-odrobina czerwonego barwnika w proszku lub paście (niekoniecznie)
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy wraz ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodajemy partiami
cukier, następnie
żółtka (po jednym). Opcjonalnie dodajemy czerwony barwnik.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
budyniem. Delikatnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy za pomącą szpatułki lub łyżki.Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 45 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.-1kg mrożonych
truskawek-1 dojrzały
banan-4-5 łyżeczek
żelatyny-
miód do posłodzenia (ok 1-2 łyżki)
Truskawki wrzucamy do garnka i gotujemy aż zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy pokrojonego na kawałki
banana i gotujemy jeszcze chwilę. Wszystko razem blendujemy i dosładzamy
miodem według uznania. Moje
truskawki były bardzo słodkie, więc obeszło się bez
miodu. Odstawiamy.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej
wody i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie wrzucamy do gorącej masy truskawkowej i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dla pewności można użyć blendera. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i zgęstnienia.Okrągłą miskę (średnica ok. 20cm, wysokość ok. 9cm) wykładamy folią.
Biszkopt przekrawamy na trzy płaty. Dwa z nich kroimy w trójkąty i szczelnie wykładamy miskę.

Usuwamy nadmiar ciasta. Wlewamy do środka gęstniejącą masę, po sam brzeg. Przykrywamy ostatnim patem
biszkoptu i przycinamy go do rozmiaru miski. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekładamy na talerz lub paterę (tak, jakbyśmy robili babkę z piasku) i zdejmujemy folię.

Krem
maślany:-250g
masła w temperaturze pokojowej-2-2,5 szklanki
cukru pudru-1 łyżka
mleka-1 łyżeczka
spirytusu-szary lub czarny
barwnik spożywczy w proszku lub żelu (jeśli chcemy uzyskać bardziej świeży mózg można dodać kolory różowego)
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy
cukier puder. Na koniec dodajemy
mleko,
spirytus oraz odrobinę barwnika. Miksujemy. Masę
maślaną przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy zwoje mózgowe dekorując nasze półkule.Gotowe!


Smacznego!Mój skromny pomysł bierze udział w konkursie, w którym do wygrania są fantastyczne książki z przepisami na jeszcze bardzie fantastyczne pyszności: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki