Wykonanie

Było miło, było ciepło. I co to się porobiło, że nagle pada, że wieje, że zimno? A mogło być tak pięknie. Aby poprawić sobie humor i nie dać się jesiennej chandrze, serwuję dzisiaj pizzę na pełnoziarnistym spodzie. Ciasto jest sztywne i dość cienkie. Moje ulubione. Co takiego jest w tym placku, że jest taki pyszny i poprawia humor?Składniki na 1 dużą pizzę:Moje dodatki:-
salami- kulka
sera mozzarella- kilka
suszonych pomidorów- kilka zielonych
oliwek- garść
świeżego szpinakuNa ciasto:- 7g suchych
drożdży- 1 szklanka ciepłej
wody- 2,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej- 1 łyżka
oliwy- po 1 łyżeczce suszonej
bazylii i
oregano- 1 łyżeczka
soliDrożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na około 10 minut.
Mąkę umieszczamy w naczyniu lub na stolnicy, robimy górkę z zagłębieniem. Wlewamy do niego
oliwę, rozpuszczone
drożdże, dodajemy
sól i
zioła. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sosy:
Sos pomidorowy:- 4 łyżki
przecieru pomidorowego- 1 łyżeczka
oliwy- 2 łyżki przegotowanej
wody- 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę- łyżeczka wymieszanej
bazylii i
oregano-
sól,
pieprz,
cukierWszystkie składniki mieszamy razem, dodamy
sól,
pieprz i odrobinę
cukru do smaku.Lekki
sos czosnkowy:- 4 łyżki
jogurtu- 1
ogórek konserwowy- 2 duże ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę- 1/2 łyżeczki
cukru- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki-
sól i
pieprz do smakuPodobnie jak w przypadku
sosu pomidorowego, wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając do smaku
solą i
pieprzem.Wracamy do ciasta :)Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatamy, formujemy kulę, którą spłaszczamy i formujemy z niej okrągły, dość cienki placek z grubszymi brzegami. Placek przekładamy na blachę i smarujemy go
sosem pomidorowym. Na wierzch układamy ulubione dodatki. U mnie to plastry
salami,
suszone pomidory i
oliwki pokrojone w mniejsze kawałki oraz
mozzarella pokrojona w plastry.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250-260 stopni i pieczemy około 15 minut.Na gorącym placku ułożyłam świeże liście
szpinaku.

Zajadamy z
sosem czosnkowym i modlimy się, żeby poszło w cycki :)Smacznego!