ßßß Cookit - przepis na babka bogactwo smaków

babka bogactwo smaków

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na wyśmienitą babę wielkanocną. Do jej przygotowania natchnęła mnie przepiękna stara forma, którą kupiłem na warszawskim targu staroci za jedyne 25 zł! Sam nie wiedziałem jak nazwać tę babę, bo ma w sobie tyle składników, że trudno było użyć w nazwie tylko jednego. Dlatego jest "bogactwo smaków", a przepis pochodzi z Magazynu Kuchennego (nieco zmodyfikowałem).
Pierwsza babka w tej formie nie wyszła zbyt wysoka, bo przepis był chyba na mniejszą formę, ale następnym razem opracuję taką recepturę, żeby ciasta było więcej.
ciasto:
350 g mąki
250 g masła
250 g miodu
100 g brązowego cukru
150 g drobno siekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 roztrzepane jajko
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty
Miód, masło i cukier zagotować w rondlu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Dodać sok z cytryny, napar z herbaty oraz miąższ z laski wanilii i połączyć. Mieszankę przelać do misy miksera i miksując na niskich obrotach dodawać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, śmietaną i roztrzepane jajko. Na koniec dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Formę do babki o średnicy ok. 23 cm i pojemności ok. 2l posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wypełnić ciastem (z tych proporcji masa zajęła mi ok. 1/2 formy). Piec w 160 º C przez ok. 60 minut, lub dłużej - do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w formie na co najmniej 30 minut, wyjąć i wystudzić.
lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę. Całość udekorować siekanymi orzechami włoskimi. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/babka-bogactwo-smakow.html