Wykonanie
Dziś przepis na wyśmienitą babę wielkanocną. Do jej przygotowania natchnęła mnie przepiękna stara forma, którą kupiłem na warszawskim targu staroci za jedyne 25 zł! Sam nie wiedziałem jak nazwać tę babę, bo ma w sobie tyle składników, że trudno było użyć w nazwie tylko jednego. Dlatego jest "bogactwo smaków", a przepis pochodzi z Magazynu Kuchennego (nieco zmodyfikowałem).

Pierwsza babka w tej formie nie wyszła zbyt wysoka, bo przepis był chyba na mniejszą formę, ale następnym razem opracuję taką recepturę, żeby ciasta było więcej.ciasto:350 g
mąki250 g
masła250 g
miodu100 g
brązowego cukru150 g drobno siekanych
orzechów włoskich2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru4 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
soku z cytryny1 roztrzepane
jajko1/2
laski wanilii1/2 szklanki mocnego naparu z czarnej
herbatyMiód,
masło i
cukier zagotować w rondlu do całkowitego rozpuszczenia
cukru, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Dodać
sok z cytryny, napar z
herbaty oraz miąższ z
laski wanilii i połączyć. Mieszankę przelać do misy miksera i miksując na niskich obrotach dodawać kolejno
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
imbir,
śmietaną i roztrzepane
jajko. Na koniec dodać
orzechy, dokładnie wymieszać. Formę do babki o średnicy ok. 23 cm i pojemności ok. 2l posmarować
masłem, oprószyć
bułką tartą i wypełnić
ciastem (z tych proporcji masa zajęła mi ok. 1/2 formy). Piec w 160 º C przez ok. 60 minut, lub dłużej - do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w formie na co najmniej 30 minut, wyjąć i wystudzić.
lukier:200 g
cukru pudru1 łyżka gorącej
wody1 łyżka
soku z cytrynyCukier puder wymieszać z
wodą i
sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę. Całość udekorować siekanymi
orzechami włoskimi. Podawać.Smacznego! :)





