Jeśli chcecie zjeść coś przerażająco dobrego w noc duchów i czarownic, polecam to ciasto! Pełne słodyczyczekolady, wiórek kokosowych i kruchych herbatników jest obrzydliwie dobre! :)składniki:225 g mąki pszennej200 g cukru120 g masła30 g gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g wiórków kokosowych250 ml mleka2 jajkaMąkę połączyć w proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami kokosowymi. Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i jajkami. Następnie dodawać mieszankę mączną na przemian z mlekiem. Formę do ciasto natłuścić, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem. Piec w 180 º C przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W tym czasie herbatniki pokruszyć w dłoni lub przy pomocy blendera.polewa:100 g gorzkiej czekolady200 ml śmietany kremówki 36 %1 łyżeczka masłaCzekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jednocześnie podgrzewać śmietanę kremówkę do wrzenia. Gdy czekolada rozpuści się, zdjąć z ognia, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Ciepłym kremem smarować ciasto. Wierzch posypać pokruszonymi ciastkami. Odstawić do zastygnięcia.dodatkowo:150 g czekoladowychherbatników100 g czekolady gorzkiejkilka podłużnych herbatników lub kruchych ciasteczekpomarańczowylukier plastyczny (opcjonalnie)paluszki z makiemNa herbatnikach lub kruchych ciasteczkach resztką czekolady wykonać napisy R. I. P. i inne. Przy pomocy noża wykonać w cieście niewielkie nacięcia i umieścić w nich ciasteczka-groby.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtaczać w niej paluszki. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Z paluszków wykonać ogrodzenie wbijając je wzdłuż krawędzi ciasta .Z pomarańczowego lukru plastycznego ulepić kilka kulek różnej wielkości. Tępą stroną noża zrobić na nich pionowe wgłębienia takie jak ma dynia. Gotowe dynie ułożyć przy kilku nagrobkach.Pokroić na części i podawać, smacznego! :)