ßßß
Wykonanie jest dość skomplikowaną czynnością i zajmuje bardzo dużo czasu. Do tego dochodzi kilka godzin chłodzenia. Dlatego najlepiej jest przygotować wszystko dzień wcześniej :)ciasto:5 jajek220 g masła200 g cukru250 g mąki pszennej5 łyżek mleka2 opakowania cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200 °C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.krem:1/2 opakowania galaretki cytrynowej300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli150 g cukru400 g chudego twarogu2 łyżeczki soku z cytryny400 ml śmietany kremówkiTruskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady.Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta.dodatkowo:600 g truskawekcukier puder do posypaniakilka truskawek do dekoracjiopcjonalnie listki miętySmacznego! :)




