ßßß Cookit - przepis na Krajanka truskawkowa z masą serową

Krajanka truskawkowa z masą serową

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D
Składniki:
1 kostka masła
8 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
7 łyżek mąki
5 łyżek mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag truskawek
1 czekolada mleczna
2 kostki twarogu
6 łyżek cukru
1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej
2 łyżki soku z cytryny
45 dag śmietany 30%
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200'C na 20-25 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta. Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry. Twaróg miksuję z cukrem. Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej. Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam z serem za pomocą drewnianej łyżki, by masa pozostałą delikatna i puszysta. Masę przelewam na spód z truskawkami ( masa jest płynna) i wstawiam do lodówki na godzinę. Po godzinie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam jeszcze 5-6 godzin.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/06/krajanka-truskawkowa-z-masa-serowa.html