ßßß
Składniki:1 kostka masła8 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego4 jajka7 łyżek mąki5 łyżek mleka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:60 dag truskawek1 czekolada mleczna2 kostki twarogu6 łyżek cukru1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej2 łyżki soku z cytryny45 dag śmietany 30%Wykonanie:Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200'C na 20-25 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na 2 części. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję spód ciasta. Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry. Twaróg miksuję z cukrem. Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej. Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam z serem za pomocą drewnianej łyżki, by masa pozostałą delikatna i puszysta. Masę przelewam na spód z truskawkami ( masa jest płynna) i wstawiam do lodówki na godzinę. Po godzinie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam jeszcze 5-6 godzin.

