ßßß
Składniki:(na trzy szklanki)3 pomidory malinowe400 g chudego kefiru2 ząbki czosnku1 łyżeczka cukrusól, pieprz do smakudo podania:posiekany szczypiorekgrzanki (pominąć w przepisach z niskim indeksem oraz przy nietolerancji glutenu)Przygotowanie:Skórkę pomidorów nacinamy nożem na krzyż. Następnie zalewamy pomidory wrzątkiem i pozostawiamy na około 20 sekund. Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki, rozpoczynając jej usuwanie w miejscu nacięcia.Obrane pomidory dzielimy na mniejsze części i blendujemy razem z kefirem. Dodajemy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy chłodnik podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.Grzanki:Kromkę ciemnego razowego pieczywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i lekko podprażamy. Następnie dodajemy odrobinę masła i szczyptę ulubionych ziół np. oregano lub ziół prowansalskich. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż grzanki się przyrumienią.Smacznego!