Wykonanie
Pogoda jak dotąd dopisuje. Rzekłabym, że chwilami aż za bardzo, ponieważ upał w dużym
mieście jest nie do zniesienia. W czasie gorących dni bardzo nie lubię gotować dań, które są czasochłonne i wiążą się z dodatkowym skokiem temperatury w mieszkaniu. Do chłodników przekonałam się całkiem niedawno. To doskonały sposób na ochłodzenie organizmu, gdy z nieba leje się żar. W dodatku zupy podawane na zimno są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka świeżych warzyw, odrobina
kefiru,
jogurtu lub
maślanki i możemy wyczarować pyszne letnie danie. Tak, więc dziś w 'Projekcie Zupa' chłodnik
pomidorowy z odrobiną
czosnku. Aby nadać mu dodatkowego charakteru, możecie dorzucić też listek
bazylii!
Składniki:(na trzy szklanki)3
pomidory malinowe400 g chudego
kefiru2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smakudo podania:posiekany
szczypiorekgrzanki (pominąć w przepisach z niskim indeksem oraz przy nietolerancji glutenu)Przygotowanie:Skórkę
pomidorów nacinamy nożem na krzyż. Następnie zalewamy
pomidory wrzątkiem i pozostawiamy na około 20 sekund. Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i obieramy ze skórki, rozpoczynając jej usuwanie w miejscu nacięcia.Obrane
pomidory dzielimy na mniejsze części i blendujemy razem z
kefirem. Dodajemy
cukier oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowy chłodnik podajemy z grzankami i posiekanym
szczypiorkiem.Grzanki:Kromkę ciemnego
razowego pieczywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i lekko podprażamy. Następnie dodajemy odrobinę
masła i szczyptę ulubionych
ziół np.
oregano lub
ziół prowansalskich. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż grzanki się przyrumienią.Smacznego!