ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-ziemniaczane kopytka podane z chrupiącym boczkiem

Dyniowo-ziemniaczane kopytka podane z chrupiącym boczkiem

nazwa

Wykonanie

Pora wyczyścić zamrażalnik z zeszłorocznych zapasów dyni, ponieważ kolejna czeka na przetworzenie :). Chodziły za mną od dłuższego czasu kopytka... na kilku blogach widziałam kiedyś stricte dyniowe, ale miałam zbyt mało purée, więc postanowiłam pomieszać je z ziemniakami. Kopytka zamiast z sosem, podałam z masełkiem, chrupiącym boczkiem i odrobiną pesto, które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie. Wiem, wiem... niektórym pewnie tętnice zatykają się na samą myśl o tym jakie to tłuste, ale jak to mówią: "raz nie zawsze".
Składniki:
350 g purée z dyni
400 g purée z ziemniaków
1 jajko
150-200g mąki pszennej + mąka do podsypywania
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka soli
1 stołowa łyżka szałwii
dodatkowo:
3 stołowe łyżki masła
200 g surowego boczku
*opcjonalnie: 2-3 łyżeczki pesto pieczarkowo-grzybowego
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się przyrumieni, wyłączamy płomień i odstawiamy patelnię na bok. Ostudzone purée z dyni oraz z ziemniaków przepuszczamy przez praskę. Przekładamy do głębokiej miski, formujemy kulę z dołkiem po środku. Do środka wbijamy jajko, dodajemy przyprawy (gałka muszkatołowa i szałwia) oraz przesiewamy mąkę z solą. Całość mieszamy łyżką, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie się wydawać lepiące, nie dodajemy do niego więcej mąki, ponieważ później kopytka będą twarde. Oprószamy mąką tylko stolnicę/blat kuchenny oraz dłonie. Ciasto dzielimy na mniejsze i równe kawałki. Toczymy wałeczki o średnicy 1,5-2 cm, a następnie kroimy je pod skosem na kopytka, podsypując od czasu do czasu mąką, aby nie przylepiły się do blatu/stolnicy. Kopytka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kopytka wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy do głębokiej miski. Obtaczamy je w roztopionym maśle, a następnie podajemy z grzybowym pesto oraz przygotowanym wcześniej boczkiem. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/09/dyniowo-ziemniaczane-kopytka-podane-z.html