ßßß Cookit - przepis na Kopytka z dynią

Kopytka z dynią

nazwa

Wykonanie

Festiwal Dyni u Bei trwa w najlepsze, jak co roku. A ja jeszcze nie zrobiłam tej jesieni nic z dynią. Niestety nadmiar obowiązków. Ale postanowiłam wesprzeć akcję chociaż jednym przepisem. Okazją było wspólne gotowanie, którego tematem były tym razem kluski z dynią. Zapraszam razem z Gin, Mirabelką, Zuzią i Martynosią .
Składniki na 6 porcji:
250 g ugotowanych ziemniaków
500 g miąższu dyni pieczonej
ok. 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
+ sól do gotowania i oliwa do pieczenia dyni
1. Ziemniaki ugotować z mundurkach. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Dynię pokroić w duże plastry (nie obierać, pozbawić tylko nasion), ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 ºC. Wyjąć, ostudzić.
2. Z dyni wybrać miąższ łyżką. Odsączyć na sicie. Odsączoną rozdrobnić. Ziemniaki obrać i rozdrobnić – najlepiej specjalną praską.
3. Do ziemniaków i dyni dodać jajko i przyprawy. Wymieszać. Dodać szklankę mąki pszennej oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać łyżką.
4. Przełożyć ciasto na blat (stolnicę) i wyrobić z pozostałą mąką pszenną i ziemniaczaną. Konsystencja musi być taka, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zależnie od rodzaju ziemniaków i dyni oraz zawartej w nich wody, będzie potrzebne mniej lub więcej mąki niż podałam.
5. Podzielić ciasto na 4 części. Formować wałeczki o przekroju około 2-3 cm. Kroić w poprzek kluski. Układać na desce oprószonej mąką.
6. Wrzucać na gotującą się w dużym garnku osoloną wodę i gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej na 2-4 raty, aby kluski się nie sklejały.
7. Podawać z rozpuszczonym masłem, sosem lub gulaszem.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2015/10/30/kopytka-z-dynia