Wykonanie
Festiwal Dyni u Bei trwa w najlepsze, jak co roku. A ja jeszcze nie zrobiłam tej jesieni nic z
dynią. Niestety nadmiar obowiązków. Ale postanowiłam wesprzeć akcję chociaż jednym przepisem. Okazją było wspólne gotowanie, którego tematem były tym razem kluski z
dynią. Zapraszam razem z
Gin, Mirabelką, Zuzią i Martynosią .
Składniki na 6 porcji:250 g ugotowanych
ziemniaków500 g miąższu dyni pieczonejok. 2 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania1 szklanka
mąki kukurydzianej1 łyżka
mąki ziemniaczanejjajko1/2 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
pieprzu+
sól do gotowania i
oliwa do pieczenia dyni1.
Ziemniaki ugotować z mundurkach. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
Dynię pokroić w duże plastry (nie obierać, pozbawić tylko nasion), ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej
oliwą i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 ºC. Wyjąć, ostudzić.2. Z dyni wybrać miąższ łyżką. Odsączyć na sicie. Odsączoną rozdrobnić.
Ziemniaki obrać i rozdrobnić – najlepiej specjalną praską.3. Do
ziemniaków i dyni dodać
jajko i
przyprawy. Wymieszać. Dodać szklankę
mąki pszennej oraz
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać łyżką.4. Przełożyć ciasto na blat (stolnicę) i wyrobić z pozostałą
mąką pszenną i ziemniaczaną. Konsystencja musi być taka, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zależnie od rodzaju
ziemniaków i dyni oraz zawartej w nich
wody, będzie potrzebne mniej lub więcej
mąki niż podałam.5. Podzielić ciasto na 4 części. Formować wałeczki o przekroju około 2-3 cm. Kroić w poprzek kluski. Układać na desce oprószonej
mąką.6. Wrzucać na gotującą się w dużym garnku osoloną
wodę i gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej na 2-4 raty, aby kluski się nie sklejały.7. Podawać z rozpuszczonym
masłem, sosem lub gulaszem.