Wykonanie
Przygotowania do Świąt ruszyły... jednak pomiędzy upieczeniem babki, a wstawieniem zakwasu na żurek warto pomyśleć o smacznym i zdrowym posiłku. Zanim zasiądziemy do syto zastawionego świątecznego stołu polecam przepyszne owsiane racuszki. Doskonałe będą zarówno na śniadanie, jak i na obiad.


Składniki:120 g zmielonych
płatków owsianych bezglutenowych *2 stołowe łyżki
otrębów owsianych **2 stołowe łyżki
skrobi pszennej bezglutenowej1 stołowa łyżka
skrobi kukurydzianej300-400 ml
kefiru1
jajkopół łyżeczki ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliopakowanie
cukru waniliowego2 stołowe łyżki
cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody1 duże
jabłkotłuszcz do smażenia (masło/olej)* w przypadku diety bezglutenowej polecam użycie
płatków owsianych oznaczonych jako bezglutenowe bądź jaglanych lub quinoa, bowiem większość
płatków owsianych w Polsce zawiera gluten lub jest nim zanieczyszczona** w diecie bezglutenowej pominąć ten składnik dla osób tolerujących gluten:W przepisie zmielone
płatki owsiane,
skrobię pszenną oraz kukurydzianą zastępujemy około połową szklanki
mąki pszennej. Dodatkowo zwiększamy ilość
otrębów owsianych: do 3 łyżek stołowych.Przygotowanie:
Płatki mielimy w blenderze lub młynku do
kawy (nie muszą być zmielone na
mąkę, mogą być grudki). Zmielone
płatki umieszczamy w misce, dodajemy
otręby,
proszek do pieczenia oraz
skrobię pszenną i kukurydzianą.
Jajko ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy
kefir. Dokładnie mieszamy. Masę z
jajka i
kefiru dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy ekstrakt
waniliowy oraz szczyptę
soli. Ciasto na racuchy dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
jabłko. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnie, formując racuszki. Smażymy je na złoty kolor, z obu stron, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. dla osób tolerujących gluten:W misce umieszczamy
mąkę pszenną,
otręby owsiane oraz
proszek do pieczenia. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami powyżej.

Gotowe racuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to
cukier puder oraz
dżem jagodowy z
czarną porzeczką, który otrzymałam od zielonabazylia.pl.W mojej paczce oprócz
dżemu jagodowego znalazł się także
dżem o smaku
maliny i
żurawiny oraz różne smaki
lodów przeznaczonych do zamrażania. Moim faworytem zostaną z pewnością
kokosowe, a ich skład zasługuje na pochwałę, bowiem w 80% składają się z
mleczka kokosowego.

Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie lub po prostu lubicie zdrowe i naturalne produkty, niezawierające chemii, to bardzo polecam Wam tą stronę. Znajdziecie tam wiele produktów bezglutenowych, wegetariańskich oraz słodzonych
ksylitolem. Ja jestem bardzo mile zaskoczona i chętnie w przyszłości skorzystam z ich asortymentu.