ßßß Cookit - przepis na Owsiane racuchy z jabłkami (także w wersji bezglutenowej)

Owsiane racuchy z jabłkami (także w wersji bezglutenowej)

nazwa

Wykonanie

Przygotowania do Świąt ruszyły... jednak pomiędzy upieczeniem babki, a wstawieniem zakwasu na żurek warto pomyśleć o smacznym i zdrowym posiłku. Zanim zasiądziemy do syto zastawionego świątecznego stołu polecam przepyszne owsiane racuszki. Doskonałe będą zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Składniki:
120 g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych *
2 stołowe łyżki otrębów owsianych **
2 stołowe łyżki skrobi pszennej bezglutenowej
1 stołowa łyżka skrobi kukurydzianej
300-400 ml kefiru
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
2 stołowe łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
1 duże jabłko
tłuszcz do smażenia (masło/olej)
* w przypadku diety bezglutenowej polecam użycie płatków owsianych oznaczonych jako bezglutenowe bądź jaglanych lub quinoa, bowiem większość płatków owsianych w Polsce zawiera gluten lub jest nim zanieczyszczona
** w diecie bezglutenowej pominąć ten składnik dla osób tolerujących gluten:
W przepisie zmielone płatki owsiane, skrobię pszenną oraz kukurydzianą zastępujemy około połową szklanki mąki pszennej. Dodatkowo zwiększamy ilość otrębów owsianych: do 3 łyżek stołowych.
Przygotowanie:
Płatki mielimy w blenderze lub młynku do kawy (nie muszą być zmielone na mąkę, mogą być grudki). Zmielone płatki umieszczamy w misce, dodajemy otręby, proszek do pieczenia oraz skrobię pszenną i kukurydzianą. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kefir. Dokładnie mieszamy. Masę z jajka i kefiru dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto na racuchy dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnie, formując racuszki. Smażymy je na złoty kolor, z obu stron, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. dla osób tolerujących gluten:
W misce umieszczamy mąkę pszenną, otręby owsiane oraz proszek do pieczenia. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami powyżej.
Gotowe racuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to cukier puder oraz dżem jagodowy z czarną porzeczką, który otrzymałam od zielonabazylia.pl.
W mojej paczce oprócz dżemu jagodowego znalazł się także dżem o smaku maliny i żurawiny oraz różne smaki lodów przeznaczonych do zamrażania. Moim faworytem zostaną z pewnością kokosowe, a ich skład zasługuje na pochwałę, bowiem w 80% składają się z mleczka kokosowego.
Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie lub po prostu lubicie zdrowe i naturalne produkty, niezawierające chemii, to bardzo polecam Wam tą stronę. Znajdziecie tam wiele produktów bezglutenowych, wegetariańskich oraz słodzonych ksylitolem. Ja jestem bardzo mile zaskoczona i chętnie w przyszłości skorzystam z ich asortymentu.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/04/owsiane-racuchy-z-jabkami-takze-w.html