Wykonanie
Ciasto
rabarbarowo-
jabłkowe - wyjątkowo szybkie i bogate w składniki odżywczePrzygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie kilka minut. Można go zrobić przy okazji, na przykład robiąc obiad, mając w zamyśle smaczny,zdrowy i tani deser. Połączenie
rabarbaru i
jabłek świetnie do siebie pasuje, ale można to samo ciasto wykonać z innymi
owocami. Bardzo dobrze sprawdzają się z nim
truskawki i
borówki.4 laski umytego
rabarbaru tniemy na kostkę, podobnie drobimy 3
jabłka. Wrzucamy do rondla
rabarbar, jak odrobinę zmięknie, dodajemy
jabłka i całość słodzimy do smaku. Chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. Masa wygląda tak, jak na zdjęciu, nie jest jednolita, widać poszczególne
owoce, co lepiej prezentuje ją w cieście.Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
płatków owsianych2 duże
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
maślanki lub
kefiru1/5 szklanki
oleju roślinnego3/4 szklanki
cukruodrobinę ekstraktu
waniliowego3 łyżeczki
kakao holenderskiegoszczypta
soliPrzygotowanieNastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wykładamy formę papierem. Może to być długa keksówka lub tortownica. Wszystkie składniki sypkie (oprócz
kakao) mieszamy i dodajemy płynne , mieszając przez chwilę łyżką (mieszamy krótko bez udziału robota). Trwa to dosłownie chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna z nich nieco mniejsza, do której dodajemy
kakao. gdyby była zbyt gęsta, trzeba trochę rozluźnić
maślanką lub
wodą. Jasną masę wylewamy na spód, na nią nadzienie, tak, by nie stykało się z brzegami formy. Wierzch zaciągamy drugim
ciastem od
boków do środka, by zamknąć
drogę sokom z nadzienia. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Gdy ostygnie robimy najprostszą polewę z
cukru pudru i odrobiny
soku z cytryny, dekorując na przykład
płatkami migdałowymi. Ciasto jest lekkostrawne, tanie, łatwe i przepyszne, w sam raz na poobiedni deser.Polecam giełdę tekstów textmarket