ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowo- jabłkowe

Ciasto rabarbarowo- jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto rabarbarowo- jabłkowe - wyjątkowo szybkie i bogate w składniki odżywcze
Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie kilka minut. Można go zrobić przy okazji, na przykład robiąc obiad, mając w zamyśle smaczny,zdrowy i tani deser. Połączenie rabarbaru i jabłek świetnie do siebie pasuje, ale można to samo ciasto wykonać z innymi owocami. Bardzo dobrze sprawdzają się z nim truskawki i borówki.
4 laski umytego rabarbaru tniemy na kostkę, podobnie drobimy 3 jabłka. Wrzucamy do rondla rabarbar, jak odrobinę zmięknie, dodajemy jabłka i całość słodzimy do smaku. Chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. Masa wygląda tak, jak na zdjęciu, nie jest jednolita, widać poszczególne owoce, co lepiej prezentuje ją w cieście.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki płatków owsianych
2 duże jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/5 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
odrobinę ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki kakao holenderskiego
szczypta soli
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wykładamy formę papierem. Może to być długa keksówka lub tortownica. Wszystkie składniki sypkie (oprócz kakao) mieszamy i dodajemy płynne , mieszając przez chwilę łyżką (mieszamy krótko bez udziału robota). Trwa to dosłownie chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna z nich nieco mniejsza, do której dodajemy kakao. gdyby była zbyt gęsta, trzeba trochę rozluźnić maślanką lub wodą. Jasną masę wylewamy na spód, na nią nadzienie, tak, by nie stykało się z brzegami formy. Wierzch zaciągamy drugim ciastem od boków do środka, by zamknąć drogę sokom z nadzienia. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Gdy ostygnie robimy najprostszą polewę z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, dekorując na przykład płatkami migdałowymi. Ciasto jest lekkostrawne, tanie, łatwe i przepyszne, w sam raz na poobiedni deser.
Polecam giełdę tekstów textmarket
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/06/ciasto-rabarbarowo-jabkowe.html