Wykonanie

Już dawno nie
jadłam tak sycących placuszków. Krótko mówiąc - śniadanie idealne na początek dnia, tym bardziej,że mamy sobotę i cudowne wakacje :) Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i zdrowego to koniecznie musicie ich spróbować. Przy okazji dodaję je do akcji " Naleśnikowa sobota 2".Składniki:400 ml
kefiru2 całe
jajka1 szklanka
mąki pszennej3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
otrębów owsianych2 łyżeczki
sodyszczypta
soli3 średnie
jabłka10
malinPrzygotowanie:Myjemy i obieramy
jabłka. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do małego rondelka. Dolewamy mniej niż 1/3 szklanki
wody i prużymy na małym ogniu do czasu aż nie zmiękną. Po ugotowaniu odstawiamy.W naczyniu ubijamy
kefir z
jajkami, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki i dalej mieszamy aż składniki się połączą.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i za pomocą łyżki wykładamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na brązowy kolor.Po usmażeniu naleśników, nakładamy na nie wcześniej przygotowane
owoce. Dodatkowo posypujemy
cukrem pudrem i dokładamy malinek.Smacznego!


