ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki z czereśniami

Ślimaczki z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Całość nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, ale wymaga od nas trochę pracy. Jednak nagrodą może być wspaniały zapach unoszący się w mieszkaniu tuż po upieczeniu.Poza tym smakując kawałek po kawałeczku świeżego wypieku możemy się rozkoszować przenikającymi się warstwami nadzienia i delikatnego, babkowego ciasta...
Składniki:
ciasto:
800g mąki pszennej
60g cukru +4 łyżki
1,5 łyżeczki sodki
1/2 łyżeczki soli
350g zimnego masła
2 jajka
350ml kefiru
2 torebki cukru waniliowego
nadzienie:
1 torebka budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
200g dżemu wiśniowego
300g serka mascarpone
sok wiśniowy
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę przesiać do miski razem z sodką. Dodać masło i wymieszać. Wbić jajka, wlać kefir i wsypać 60g cukru, sól oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie połączyć. Gotowe ciasto przykryć folią i schłodzić około 15min w lodówce.
Nadzienie: czereśnie umyj i wydryluj. Można odcisnąć z nich sok ( będzie potrzebny) lub pozostawić i użyć gotowego wiśniowego ( miałam z domowej spiżarni :)). Budyń wymieszać z 6 łyżkami soku. Pozostałą cześć soku zagotować z 4 łyżkami cukru, wlać budyń. Gotujemy przez minutę ciągle mieszając. Przekładamy do miski i łączymy z dżemem oraz czereśniami.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta 45x50 cm. Placek smarujemy serkiem, a następnie przygotowanymi owocami, pozostawiając wolne brzegi (około 1 cm). Całość zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę w niewielkich odstępach.
Pieczemy przez 35-40 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podajemy po ostudzeniu posypane cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/06/slimaczki-z-czeresniami.html