Wykonanie

Całość nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, ale wymaga od nas trochę pracy. Jednak nagrodą może być wspaniały zapach unoszący się w mieszkaniu tuż po upieczeniu.Poza tym smakując kawałek po kawałeczku świeżego wypieku możemy się rozkoszować przenikającymi się warstwami nadzienia i delikatnego, babkowego ciasta...Składniki:ciasto:800g
mąki pszennej60g
cukru +4 łyżki1,5 łyżeczki
sodki1/2 łyżeczki
soli350g zimnego
masła2
jajka350ml
kefiru2
torebki cukru waniliowegonadzienie:1 torebka budyniu
waniliowego (na 0,5l
mleka)200g
dżemu wiśniowego300g
serka mascarponesok wiśniowyPrzygotowanie:Ciasto:
mąkę przesiać do miski razem z
sodką. Dodać
masło i wymieszać. Wbić
jajka, wlać
kefir i wsypać 60g
cukru,
sól oraz
cukier waniliowy. Wszystko dokładnie połączyć. Gotowe ciasto przykryć folią i schłodzić około 15min w lodówce.Nadzienie:
czereśnie umyj i wydryluj. Można odcisnąć z nich sok ( będzie potrzebny) lub pozostawić i użyć gotowego
wiśniowego ( miałam z domowej spiżarni :)).
Budyń wymieszać z 6 łyżkami soku. Pozostałą cześć soku zagotować z 4 łyżkami
cukru, wlać
budyń. Gotujemy przez minutę ciągle mieszając. Przekładamy do miski i łączymy z
dżemem oraz
czereśniami.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy i przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta 45x50 cm. Placek smarujemy
serkiem, a następnie przygotowanymi
owocami, pozostawiając wolne brzegi (około 1 cm). Całość zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę w niewielkich odstępach.Pieczemy przez 35-40 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podajemy po ostudzeniu posypane
cukrem pudrem.Smacznego! :)


