Wykonanie
Jak na razie w moich propozycjach wielkanocnych znalazło się mało słodkości, więc mam dzisiaj dla Was znakomitą babkę
majonezową. Z przepisu mogą skorzystać także osoby unikające w diecie glutenu. Babka wychodzi mięciutka i puszysta... aż ciężko jej się oprzeć :)

Składniki:babka:220 ml łagodnego
majonezu (u mnie
Winiary)pół szklanki
mąki pszennej tortowej *pół szklanki
mąki ziemniaczanej **1-1,5 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sodyszczypta
solipolewa:150 g masy kajmakowej35 g
masła2 łyżki
mleka* w diecie bezglutenowej
mąkę pszenną zastąpić
mąką bezglutenową (ja użyłam gotowego mixu bezglutenowego do
biszkopta)** do przygotowania babki użyłam szklanki o pojemności 250 mlPrzygotowanie:babka:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Do gotowej masy
żółtkowej dodajemy przesiane
mąki,
proszek do pieczenia i
sodę, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Natychmiast dodajemy cały
majonez, miksujemy jeszcze przez 30-60s. Dodajemy
białka i całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Gotowe, dość gęste i dobrze napowietrzone ciasto przekładamy do silikonowej formy do pieczenia (jeśli używacie blaszanej, wysmarujcie ją najpierw
margaryną i wysypcie
bułką tartą). Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45-55 minut, aż do "suchego patyczka".dekoracja:Masę kajmakową i
mleko umieszczamy w małym rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy masa
zrobi się płynna dodajemy
masło. Grzejemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do momentu, aż powstanie aksamitna polewa. Gotową polewę kajmakową wylewamy natychmiast na ostudzoną wcześniej babkę. Posypujemy posiekanymi
migdałami, orzeszkami lub posypką
cukrową. Smacznego!
