Wykonanie
Babeczki z
czerwonymi porzeczkami to dla mnie idealne połączenie
słodyczy z delikatnie kwaskowym smakiem
owoców. Surowych
porzeczek raczej nie jadam, ale w takiej otoczce po prostu je uwielbiam! I jakby tego było mało, babeczki są jeszcze uroczo piegowate :) Są też leciutkie, puszyste i miękkie, a ten przepis podstawowy na "babeczkowe" ciasto, jest jednym z moich ulubionych.Porcja ciasta jest idealna na standardową blaszkę na 12 muffinek. Nie martwcie się, że trzeba gniazda "napakować" prawie do pełna - dzięki temu babeczki ładnie wyrastają i są wysokie, po prostu fajniej wyglądają :)Składniki (12 babeczek):- 100 g
masła (w temperaturze pokojowej)- 2/3 szklanki
cukru- 2
jajka- 0 , 5 szklanki mleczka zagęszczonego*- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 1,5 szklanki czerwonych
porzeczek (umytych, obranych)-
cukier puder do posypania* może być zwykłe
mlekoPrzygotowanie:1.
Masło ucieramy mikserem z
cukrem, następnie dodajemy
jajka i miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mleczko.2. Osobno mieszamy ze sobą pozostałe suche składniki, dodajemy stopniowo do masy i miksujemy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dosyć gęste). Dodajemy
porzeczki i mieszamy delikatnie łyżką.3. Przekładamy do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Wyciągamy, kiedy z wierzchu będą rumiane.4. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)
Przepis zgłaszam do akcji u Domi: