ßßß Cookit - przepis na Okrasa z wędzonego pstrąga wg Adama Chrząstowskiego

Okrasa z wędzonego pstrąga wg Adama Chrząstowskiego

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z obietnicą zamieszczam pierwszy wspaniały przepis z warsztatów kuchni polskiej, z Adamem Chrząstowskim (relacja -> tutaj). To naprawdę bardzo smaczna przekąska. Z ochotą powtórzę ją w domowym zaciszu ;).
Składniki:
okrasa:
700g wędzonego pstrąga
2 - 3 łyżki żubrówki
200g masła
mały pęczek dymki
2-3 łyżki stołowe śmietanki 36%
2 łyżeczki octu winnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sałatka z ogórka:
4 ogórki
3 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
pęczek posiekanego koperku
sól, pieprz
do podania:
cienkie kromki żytniego chleba
kawior z łososia
śmietana 18% (kilka łyżek)
pietruszka
Przygotowanie:
okrasa:
Pstrąga pozbawiamy głów oraz ości. Następnie rwiemy na kawałki i rozgniatamy lekko widelcem. Dymkę siekamy. Śmietankę zakwaszamy przy pomocy 2 łyżeczek octu winnego. 150g masła ucieramy na biały puch. Z pozostałych 50g przygotowujemy brązowe masło - rozpuszczamy je na patelni i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Rybę mieszamy w misce z brązowym masłem, oliwą, żubrówką, masłem utartym, dymką, zakwaszoną śmietanką oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze, tak by utworzyć warstwę o wysokości około 2cm. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Stężałą okrasę kroimy w nieduże prostokąty.
sałatka:
Ogórki obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w julienne (zapałkę). Do ogórków dodajemy koperek, miód, ocet, sól oraz pieprz. Odlewamy nadmiar wody.
serwowanie:
Pokrojone w prostokąty kromki chleba smarujemy śmietaną. Na każdą z nich kładziemy niewielką porcję sałatki z ogórka. Przykrywamy kawałkami stężałej okrasy. Na wierzchu układamy kawior z łososia. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/06/okrasa-z-wedzonego-pstraga-wg-adama.html