Wykonanie

Składniki:
cukinia 40 dag
bulion warzywny 0,5 l
ziemniaki 15 dag
cebula 2
masło 1/2 łyżki
śmietana ½ szklanki
natka pietruszkikopereksól,
pieprzopcjonalnie
sos sojowyWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, zalać małą ilością wrzącej
wody, posolić i gotować.
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do
ziemniaków i gotować do miękkości.
Cukinię umyć, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującego się
bulionu, dodać
masło. Gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Miękką
cukinię połączyć z ugotowanymi
ziemniakami, zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać
śmietanę, doprawić do smaku, posypać
zieleniną. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.