ßßß
Składniki:cukinia 40 dagbulion warzywny 0,5 lziemniaki 15 dagcebula 2masło 1/2 łyżkiśmietana ½ szklankinatka pietruszkikopereksól, pieprzopcjonalnie sos sojowyWykonanie:Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody, posolić i gotować. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do ziemniaków i gotować do miękkości. Cukinię umyć, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu, dodać masło. Gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Miękką cukinię połączyć z ugotowanymi ziemniakami, zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, doprawić do smaku, posypać zieleniną. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.