Wykonanie
...czyli klasyczne włoskie danie ze smażonego
kurczaka, podawane z
sosem pomidorowo-
paprykowym.

Składniki:
kurczak (ok. 1,5 kg)
mąka 125 g
oliwa z oliwek 3 łyżki
wino białe wytrawne 150 ml
papryka zielona, czerwona po 1
marchew 1
seler naciowy 1 łodyga
czosnek 1 ząbek
sól,
pieprzpomidory z puszki 200 gWykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 6-8 części, oprószyć
mąką i zrumienić na rozgrzanej
oliwie. Wyjąć z patelni. Odlać tłuszcz, pozostawiając tylko dwie łyżki. Wlać
wino i kilka minut podgrzewać, mieszając.

Dodać
paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną
marchew, pokrojony
seler i rozgnieciony
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem. Podgrzewać kilka minut.

Dodać posiekane
pomidory i podsmażone porcje
kurczaka.

Przykryć i dusić 30 minut, aż
mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.