ßßß
Składniki:kurczak (ok. 1,5 kg)mąka 125 goliwa z oliwek 3 łyżkiwino białe wytrawne 150 mlpapryka zielona, czerwona po 1marchew 1seler naciowy 1 łodygaczosnek 1 ząbeksól, pieprzpomidory z puszki 200 gWykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 6-8 części, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Wyjąć z patelni. Odlać tłuszcz, pozostawiając tylko dwie łyżki. Wlać wino i kilka minut podgrzewać, mieszając.
Dodać paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną marchew, pokrojony seler i rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
Dodać posiekane pomidory i podsmażone porcje kurczaka.
Przykryć i dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.