ßßß Cookit - przepis na Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

nazwa

Wykonanie

I kolejna propozycja pyszności z warsztatów z Polska Gotuje.
Składniki
280g polędwicy wieprzowej
1 łodyga selera naciowego
100ml wina białego wytrawnego
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
150 g pulpy pomidorowej
włoszczyzna paski Hortex
sól, pieprz do smaku
ciasto
400g mąki lub semoli
sposób wykonania
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu casarecce możemy też zrobić ręcznie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną włoszczyznę oraz seler naciowy . Polędwice kroimy w ok 1 cm kostkę i podsmażamy na patelni razem z warzywami. Całość podlewamy biały winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy pulpę pomidorową i niewielką ilość gorącej wody. Wszystko dusimy około 10 minut.
Przygotowany makaron casarecce gotujemy al dente i dodajemy na patelnie do przygotowanego sosu ragout, Mieszamy całość i wykładamy na talerz, dekorując natką pietruszki .
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/12/makaron-casarecce-w-ragout-warzywno.html