Wykonanie
Cześć =) Dziś mam dla Was pomysł na szybką
rybę - pieczoną
polędwicę z
dorsza.Podobno statystyczny Polak zjada rocznie mniej niż 12 kg ryb i
owoców morza (w porównaniu do 39 kg
wieprzowiny). Jeśli i w Waszej diecie więcej jest
wieprzowiny niż ryb, zachęcam do zmiany przyzwyczajeń i polecam na dobry początek tego wspaniałego
dorsza.
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- 400-500g
polędwicy z
dorsza podzielonej na kawałki-
pieprz,
sól-
oliwaSposób wykonania:1) Dno naczynia żaroodpornego spryskujemy obficie
oliwą.2) W naczyniu układamy
dorsza, ponownie spryskujemy obficie
oliwą, a następnie doprawiamy
solą i
pieprzem.3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st C i pieczemy około 15-20 minut, aby
ryba pozostała soczysta.4) Podajemy z ulubionymi dodatkami. W tej wersji
dorsza podałem z surówką z
kiszonej kapusty i frytkami, czyli w klasycznej wersji nadmorskiej.
Smacznego =)