Wykonanie

Składniki:
szparagi białe 20 dag
pierś z kurczaka 1 szt.
przyprawa do kurczakapapryka czerwona mielona
mozzarella 1 kulka
sól,
cukierSos:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól,
pieprz biały do smakuszczypta
gałki muszkatałowejWykonanie:
Szparagi obrać, umyć . Gotować 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem
cukru. Osączyć.

Umyte i osuszone
piersi kurczaka, przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić, oprószyć
przyprawą do kurczaka. Na każdym kotlecie ułożyć
szparagi,

zwinąć w roladki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem. Posypać
papryką. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut.

W tym czasie przygotować sos: roztopić
masło w rondelku. Dodać
mąkę, wymieszać, aż powstanie zasmażka. Wlać
mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Dodać
przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty. Polać roladki.

Przykryć plastrami
mozzarelli i zapiec przez kolejne 20 minut.

Podawać z pieczonymi
ziemniakami.