ßßß
Do przygotowania 4 kotletów:2 piersi z kurczaka250 g szparag4 plastry żółtego serasól, pieprz,przyprawa do kurczakasłodka papryka w proszkusos beszamelowy2 łyżki masła2 łyżki mąki1 szklanka mlekasól, pieprz, gałka muszkatołowaZ 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć.Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie.Przygotować sos:Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty.Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem beszamelowym. Zapiekać 25 minut w 170 stopniach. Następnie na każdy kotlet włożyć plasterek sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Gotowe kotleciki dla kontrastu posypać słodką czerwoną papryką w proszku.