Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy
szparagi prosto z
wody z
bułką tartą i
masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z
piesi kurczaka,
szparag i
sosu beszamelowego.

Do przygotowania 4 kotletów:2
piersi z kurczaka250 g
szparag4 plastry
żółtego serasól,
pieprz,
przyprawa do kurczakasłodka papryka w proszku
sos beszamelowy2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 szklanka
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZ 2
piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć.
Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie.Przygotować sos:
Masło roztopić, dodać
mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym
mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty.Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć
szparagi i polać
sosem beszamelowym. Zapiekać 25 minut w 170 stopniach. Następnie na każdy kotlet włożyć plasterek
sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Gotowe kotleciki dla kontrastu posypać słodką
czerwoną papryką w proszku.