Wykonanie

Składniki:duże
ziemniaki (porcja na małe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 20 cm) 4-5
szynka pokrojona w kostkę ok. 0,3 kgstarty
żółty serVegetaSos: 2 szklanki
wody, bulionetka, rozgniecione ząbki
czosnku,
majeranek,
bazylia,
chili,
mąka,
masło, pół szklanki
śmietanyWykonanie:Przygotować sos: zagotować
wodę z bulionetką i
ziołami. Z
masła i
mąki przyrządzić jasną zasmażkę, zaprawić
śmietaną. Dodać do
wywaru. Zagotować. Obrane, umyte
ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować
olejem, ułożyć warstwę
ziemniaków, posypać
Vegetą, wyłożyć warstwę
szynki, posypać
startym serem. Na to wyłożyć kolejną warstwę
ziemniaków itd. Na końcu, warstwę
ziemniaków zalać sosem.

Piec ok. 45 min. Podawać gorące z surówką.