Najbardziej popularne jest podawanie ugotowanych i pogniecionych ziemniaków do mięska, czego ja zbyt często nie preferuję.Moja propozycja:Potrzebujesz:* 1kg ziemniaków* 2 marchewki* 50g szynki* 50g pieczarek* 35g sera żółtego w kostkę lub tarty* 1/2 szklanki wody* 150ml śmietany* posiekana natka pietruszki* bazylia* 2 łyżki masłaNależy obrać, umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plastry. Wrzucić je na kwadrans do osolonego wrzątku, aby zmiękły. Obrać i zetrzeć na tarce marchewki. Szynkę i pieczarki pokroić w kostkę, podobnie ser lub zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić w rondlu masło i udusić na nim pieczarki, a następnie dodać szynkę i ser oraz podlać niewielką ilością wody. Mieszać dusząc na małym ogniu do powstania jednolitej gęstej masy (do 15m.). Następnie dodać startą marchewkę i ziemniaki. Dusić wszystko na małym ogniu jeszcze kilka minut (ziemniaki szybko zmiękną po podgotowaniu). Dolać śmietanę i wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić delikatnie solą (pamiętając, że szynka już jest słona). Posypać zieleniną. Smacznego!