Wykonanie
Ziemniaki pieczone w folii to bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę lub gorącą kolację. Chociaż ich zapiekanie trwa trochę czasu to jednak warto wypróbować przepis bo smakują pysznie. Dla skrócenia czasu przygotowania można je po prostu obgotować a
potem nafaszerować i zapiec.
składniki na 6 porcji6 średnich
ziemniaków40 dag
pieczarek15 dag
szynki2 łyżki
oleju lub
masła do smażenia2 gałązki
natki pietruszki5 dag
sera żółtegoczarny pieprzsólprzepisUmyte i osuszone
ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-250 st.C zapiekamy około 30 minut .W trakcie pieczenia
ziemniaków kroimy w kostkę umyte i osuszone
pieczarki oraz
szynkę .Umytą i osuszoną
natkę pietruszki drobno siekamy.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy
pieczarki,
szynkę i
natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Podpieczone
ziemniaki wyjmujemy z folii i przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy środki.Do połówek wydrążonych
ziemniaków nakładamy nadzienie z
pieczarek i
szynki.
Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym na tarce o dużych oczkach
żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w temp. 200-250 st.C.