Wykonanie
            Ziemniaki pieczone w folii to bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę lub gorącą kolację. Chociaż ich zapiekanie trwa trochę czasu to jednak warto wypróbować przepis bo smakują pysznie. Dla skrócenia czasu przygotowania można je po prostu obgotować a 
potem nafaszerować i zapiec.

składniki na 6 porcji6 średnich 
ziemniaków40 dag 
pieczarek15 dag 
szynki2 łyżki 
oleju lub 
masła do smażenia2 gałązki 
natki pietruszki5 dag 
sera żółtegoczarny pieprzsólprzepisUmyte i osuszone 
ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-250 st.C zapiekamy około 30 minut .W trakcie pieczenia 
ziemniaków kroimy w kostkę umyte i osuszone 
pieczarki oraz 
szynkę .Umytą i osuszoną 
natkę pietruszki drobno siekamy.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy 
pieczarki, 
szynkę i 
natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy 
solą i 
pieprzem.Podpieczone 
ziemniaki wyjmujemy z folii i przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy środki.Do połówek wydrążonych 
ziemniaków nakładamy nadzienie z 
pieczarek i 
szynki.
Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym na tarce o dużych oczkach 
żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w temp. 200-250 st.C.
