ßßß Cookit - przepis na Najlepsza na przeziębienie jest zupa chrzanowa...

Najlepsza na przeziębienie jest zupa chrzanowa...

nazwa

Wykonanie

...w chlebie!
Przeziębiona na szczęście nie jestem, więc i zupa jest na talerzu, a nie w chlebie ;) Moja zupa była robiona na szybko, więc podałam ją na talerzu. W codziennych warunkach czasami trudno o oryginalne podanie :) Chrzan jest uznawany za naturalny środek leczniczy o silnych właściwościach bakteriobójczych. Zwiększa odporność organizmu i dostarcza mu niezbędnych witamin. Jest zalecany w przypadku nieżytu nosa i oskrzeli. Zupa chrzanowa podana w chlebie prezentuje się bardzo efektownie. Oprócz tego, nie wymaga wówczas innych dodatków - chleb jest wystarczający. Taki sposób podania doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Przy najbliższej okazji postaram się to pokazać :) Inspiracją do przygotowania zupy chrzanowej był przepis znaleziony w kulinarnym dodatku do gazety "Świat kobiety".
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 cebule,
- ok. 150 g pieczarek,
- 6-7 plasterków ulubionej szynki,
- 4 łyżki chrzanu ze słoiczka,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz czarny mielony Prymat,
- natka pietruszki (opcjonalnie),
- domowe kostki rosołowe,
- dodatkowo: małe chlebki - do podania.
Ziemniaki i cebule obieramy, kroimy w kosteczkę (ziemniaki w większą). Na łyżce oleju podsmażamy je w garnku, po chwili wlewamy wodę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i domowych kostek rosołowych. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki odstawiamy na bok, a na tej samej patelni podsmażamy szynkę pokrojoną w paski (na łyżce oleju). Zawartość garnka (gdy ziemniaki będą już miękkie) blendujemy na gładką masę. Krem wlewamy do garnka, dodajemy więcej wody (niezbyt dużo, by zachował gęstość). Dodajemy 4 łyżki chrzanu, mieszamy do rozpuszczenia. Całość zagotowujemy z dodatkiem podsmażonych pieczarek i szynki. Przyprawiamy do smaku. Ewentualnie posypujemy natką (ja pominęłam). Podajemy w pieczywie lub na talerzu. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/najlepsza-na-przeziebienie-jest-zupa.html