Wykonanie
...w
chlebie!Przeziębiona na szczęście nie jestem, więc i zupa jest na talerzu, a nie w
chlebie ;) Moja zupa była robiona na szybko, więc podałam ją na talerzu. W codziennych warunkach czasami trudno o oryginalne podanie :)
Chrzan jest uznawany za naturalny środek leczniczy o silnych właściwościach bakteriobójczych. Zwiększa odporność organizmu i dostarcza mu niezbędnych witamin. Jest zalecany w przypadku nieżytu nosa i oskrzeli. Zupa chrzanowa podana w
chlebie prezentuje się bardzo efektownie. Oprócz tego, nie wymaga wówczas innych dodatków -
chleb jest wystarczający. Taki sposób podania doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Przy najbliższej okazji postaram się to pokazać :) Inspiracją do przygotowania zupy chrzanowej był przepis znaleziony w kulinarnym dodatku do gazety "Świat kobiety".
Składniki:- 3 średniej wielkości
ziemniaki,- 2
cebule,- ok. 150 g
pieczarek,- 6-7 plasterków ulubionej
szynki,- 4 łyżki
chrzanu ze słoiczka,- 2 łyżki
oleju,- łyżka
masła,-
sól,-
pieprz czarny mielony Prymat,-
natka pietruszki (opcjonalnie),- domowe
kostki rosołowe,- dodatkowo: małe
chlebki - do podania.
Ziemniaki i
cebule obieramy, kroimy w kosteczkę (
ziemniaki w większą). Na łyżce
oleju podsmażamy je w garnku, po chwili wlewamy
wodę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem
soli i domowych
kostek rosołowych. Na patelni rozpuszczamy
masło, podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki. Na koniec przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Pieczarki odstawiamy na bok, a na tej samej patelni podsmażamy
szynkę pokrojoną w paski (na łyżce
oleju). Zawartość garnka (gdy
ziemniaki będą już miękkie) blendujemy na gładką masę. Krem wlewamy do garnka, dodajemy więcej
wody (niezbyt dużo, by zachował gęstość). Dodajemy 4 łyżki
chrzanu, mieszamy do rozpuszczenia. Całość zagotowujemy z dodatkiem podsmażonych
pieczarek i
szynki. Przyprawiamy do smaku. Ewentualnie posypujemy
natką (ja pominęłam). Podajemy w
pieczywie lub na talerzu. Smacznego!