Wykonanie
            ...w 
chlebie!Przeziębiona na szczęście nie jestem, więc i zupa jest na talerzu, a nie w 
chlebie ;) Moja zupa była robiona na szybko, więc podałam ją na talerzu. W codziennych warunkach czasami trudno o oryginalne podanie :) 
Chrzan jest uznawany za naturalny środek leczniczy o silnych właściwościach bakteriobójczych. Zwiększa odporność organizmu i dostarcza mu niezbędnych witamin. Jest zalecany w przypadku nieżytu nosa i oskrzeli. Zupa chrzanowa podana w 
chlebie prezentuje się bardzo efektownie. Oprócz tego, nie wymaga wówczas innych dodatków - 
chleb jest wystarczający. Taki sposób podania doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Przy najbliższej okazji postaram się to pokazać :) Inspiracją do przygotowania zupy chrzanowej był przepis znaleziony w kulinarnym dodatku do gazety "Świat kobiety".

Składniki:- 3 średniej wielkości 
ziemniaki,- 2 
cebule,- ok. 150 g 
pieczarek,- 6-7 plasterków ulubionej 
szynki,- 4 łyżki 
chrzanu ze słoiczka,- 2 łyżki 
oleju,- łyżka 
masła,- 
sól,- 
pieprz czarny mielony Prymat,- 
natka pietruszki (opcjonalnie),- domowe 
kostki rosołowe,- dodatkowo: małe 
chlebki - do podania.
Ziemniaki i 
cebule obieramy, kroimy w kosteczkę (
ziemniaki w większą). Na łyżce 
oleju podsmażamy je w garnku, po chwili wlewamy 
wodę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem 
soli i domowych 
kostek rosołowych. Na patelni rozpuszczamy 
masło, podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki 
pieczarki. Na koniec przyprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem. 
Pieczarki odstawiamy na bok, a na tej samej patelni podsmażamy 
szynkę pokrojoną w paski (na łyżce 
oleju). Zawartość garnka (gdy 
ziemniaki będą już miękkie) blendujemy na gładką masę. Krem wlewamy do garnka, dodajemy więcej 
wody (niezbyt dużo, by zachował gęstość). Dodajemy 4 łyżki 
chrzanu, mieszamy do rozpuszczenia. Całość zagotowujemy z dodatkiem podsmażonych 
pieczarek i 
szynki. Przyprawiamy do smaku. Ewentualnie posypujemy 
natką (ja pominęłam). Podajemy w 
pieczywie lub na talerzu. Smacznego!
