Wykonanie
Dzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z
pieczarkami i
szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota!
Składniki:Na Ciasto:30 gr
drożdży w 1/2 szklance
wody, *1 ½ szklanki
mąki3 łyżki
oliwy*na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej
drożdży i
oliwy niż normalnieSos:4 łyżki
ketchupuŁyżka
oreganoŁyżeczka
bazyliiFarsz:Ok. 200g
pieczarekKilka plasterków ulubionej
szynkiOk. 100g
żółtego seraOregano do posypaniaŁyżka
masłaPrzygotowanie ciasta :
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije
drożdże. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy nieco
soli,
oliwy i
wodę z
drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco
mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce
oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy
ketchup i dolewamy nieco
wody. Dodajemy
oregano i
bazylie, intensywnie mieszamy.Farsz:
Pieczarki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła.
Pieczarki kroimy w paski i smażymy na patelni. Możemy je lekko posolić.
Szynkę kroimy w kawałki. Ciasto na pizzę wałkujemy w okrąg na blacie podsypanym
mąką. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Rozprowadzamy sos. Na to układamy
pieczarki oraz
szynkę. Posypujemy
żółtym serem oraz
oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni.