ßßß Cookit - przepis na Pizza z miłością

Pizza z miłością

nazwa

Wykonanie

Walentynki jest to chyba jedyne święto, którego nie obchodzimy. Uważamy, ze miłość i przyjaźń można okazywać każde 365 dni w roku, a nie akurat 14 lutego. Jeśli już ktoś ma silną potrzebę by jakieś święto miłości obchodzić zdecydowanie polecamy Noc Kupały, która ma miejsce w czerwcu. Jest to piękne święto związane z naszą tradycyjną, a nie zapożyczone skądś tam J
Jak już wspominałyśmy miłość można okazywać na wiele sposobów, każdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak koniecznie chciał dla niej coś przyrządzić, a że umiejętności 5 latka w tym zakresie są raczej ograniczone zrobiliśmy pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia
Składniki:
Na ciasto:
300g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
170g wody
8g świeżych drożdży
Na sos:
4 łyżki ketchupy
Łyżeczka oregano
Łyżeczka bazylii
Szczypta chili
Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej:
Na farsz:
300g pieczarek
200g żółtego sera
3 parówki
Oregano
Łyżeczka masła
Łyżka oleju
Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Ręce polewamy oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na około godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 220 stopni na 15 minut. Smacznego.
I mały kucharz przy pracy:
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/02/pizza-z-mioscia.html