Wykonanie
Walentynki jest to chyba jedyne święto, którego nie obchodzimy. Uważamy, ze miłość i przyjaźń można okazywać każde 365 dni w roku, a nie akurat 14 lutego. Jeśli już ktoś ma silną potrzebę by jakieś święto miłości obchodzić zdecydowanie polecamy Noc Kupały, która ma miejsce w czerwcu. Jest to piękne święto związane z naszą tradycyjną, a nie zapożyczone skądś tam JJak już wspominałyśmy miłość można okazywać na wiele sposobów, każdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak koniecznie chciał dla niej coś przyrządzić, a że umiejętności 5 latka w tym zakresie są raczej ograniczone zrobiliśmy pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczeniaSkładniki:Na ciasto:
300g
mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy170g
wody8g świeżych
drożdżyNa sos:4 łyżki
ketchupyŁyżeczka
oreganoŁyżeczka
bazyliiSzczypta
chiliFarsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej:Na farsz:300g
pieczarek200g
żółtego sera3
parówkiOreganoŁyżeczka
masłaŁyżka
olejuPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy
drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy
mąkę, dodajemy nieco
soli, łyżkę
oliwy i
wodę z
drożdżami. Ręce polewamy
oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na około godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy
ketchup, dodajemy
przyprawy. Mieszamy.Farsz: Na patelni rozgrzewamy łyżeczką
masła i dodajemy nieco
oleju.
Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy
grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu.
Parówkę kroimy w kostkę.
Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy
parówkami i
pieczarkami. Wierzch obsypujemy
żółtym serem i
oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 220 stopni na 15 minut. Smacznego.
I mały kucharz przy pracy: