ßßß
Składniki:(Porcja dla 3-4 osób)2 serki topione1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18 %300 g. makaronu rurki lub świderki100 g. żółtego sera1 kostka bulionowa, rozpuszczona w 2 i ½ szklanki wody1 i 1/2 łyżki mąki
Etapy przygotowania:Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy serki topione i wlewamy 2 i ½ bulionu . Całość gotujemy do momentu, aż serki się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Jeżeli mamy szczypiorek również możemy go dodać. Razem wszystko przez chwilę gotujemyGorącym sosem zalewamy makaron, tak aby go w całości zakryć. Posypujemy startym serem na grubych oczkach lub kładziemy ser w plastrach. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I możemy delektować się pysznym smakiem !!


Smacznego!!