Wykonanie

Składniki:
oliwa 2 łyżki
ryż 1 torebka (ok. 110 g)
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1
bulion wołowy ok.0,5 l
mięso pieczone (razem z
cebulą)
natka pietruszki 1-2 łyżki
ser żółty starty 3 łyżkiWykonanie:Rozgrzać
olej na patelni, wrzucić
ryż i stale mieszając, podsmażać przez 5 minut.
Czosnek drobno pokroić,
paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Dodać do
ryżu, podgrzewać przez kolejne 5 minut.

Wlać
bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i podgrzewać przez ok. 20 minut, aż
ryż nabierze właściwej konsystencji.

Dołożyć
pieczone mięso z
cebulą pokrojone w kostkę. Przyprawić
solą i
pieprzem, posypać
natką.

Wymieszać z połową
sera.

Wyłożyć na talerze, posypać resztą
sera. Natychmiast podawać.