Wykonanie

Składniki:kość z uda
indykaVegeta,
liść laurowy,
pieprz,
ziele angielskie1/2
kostki rosołowej wołowej
marchew 1
seler mały 1
pietruszka 1
cukinia 1
szalotka 1
ziemniaki 2
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana gęsta 200 gWykonanie:Kość zalać 2 litrami
wody, zagotować, zdjąć powstałą pianę, dodać
przyprawy, obraną
szalotkę i gotować 20-30 minut. W tym czasie przygotować warzywa.
Seler,
pietruszkę i
marchew oczyścić i pokroić w słupki. Wrzucić do gotującego się
wywaru.
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w słupki i dodać do reszty. Obrane i umyte
ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do wrzących warzyw i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Na koniec
mąkę rozrobić ze
śmietaną, dodać kilka łyżek
wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do zupy, zagotować. Nalać do filiżanek, przybrać
natką pietruszki.