ßßß
SKŁADNIKI:udo z indyka 1 sztmarchewka 3 sztpietruszka 2 sztseler 1/2 sztbrukiew 1 małaliść laurowy 1 większyziele angielskie 1 szt* sól , pieprzkostka rosołowa 1 szt ( ale można zrezygnować)PRZYGOTOWANIE:* soli i pieprzu dodajemy wg uznania do smaku.Nogę z indyka dokładnie oczyścić i umyć. Przełoży do garnka i zalać zimna wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 90 minut. W międzyczasie ściągać z wywaru szumowiny. Warzywa obrać i umyć. Seler zostawić w jednym kawałki, brukiew w ćwiartki , marchewkę i pietruszkę w słupki. Warzywa przełożyć do gotującego się wywaru i gotować godzinę. Po tym czasie dołożyć pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze godzinkę ( ja gotuję dwie). Podawać z makaronem. Smacznego:)