Wykonanie
Kolejna zupa na moim blogu.
Dynia kojarzy mi się głównie z Halloween. Co roku wycinamy w nich mroczne buźki i stawiamy lampion na balkonie. Amerykański zwyczaj ale
daje nam wiele frajdy. Zanim przyjdzie czas na zabawę a
dynia pojawia się już w sklepach wykorzystuję ją na kilka sposobów. Największe wzięcie ma aromatyczna zupa krem z dyni i warzyw korzennych na
bulionie z
indyka, doprawiona
sokiem z
pomarańczy.W jesiennym kolorze, na chłodniejsze dni jest najlepsza. A zapach, który unosi się w kuchni podczas gotowania, przyciąga wszystkich domowników, tych z dwoma i tych z czterema nogami :)
Składniki:ćwiartka dyni2
marchewki2
pietruszkipół
selera1
cebulaporcja rosołowa z
indykaziele angielskieliść laurowysólpieprzsok z jednej
pomarańczyGotujemy
bulion ze wszystkich składników oprócz dyni. Gdy będzie już odpowiednio smakował odcedzam aby powstał czysty
wywar. Z dyni wycinam środek i obieram twardą skórę. Kroję miąższ w kostkę. Wrzucam do
wywaru i gotuję aż
dynia będzie miękka. Dodaję pozostałe warzywa z rosołu i miksuję blenderem na gładką masę. Wlewam sok z
pomarańczy i gotuję jeszcze 15 minut. Na talerzu dekoruję
natką z
pietruszki.