ßßß Cookit - przepis na krem pomarańczowo-dyniowy

krem pomarańczowo-dyniowy

nazwa

Wykonanie

Kolejna zupa na moim blogu. Dynia kojarzy mi się głównie z Halloween. Co roku wycinamy w nich mroczne buźki i stawiamy lampion na balkonie. Amerykański zwyczaj ale daje nam wiele frajdy. Zanim przyjdzie czas na zabawę a dynia pojawia się już w sklepach wykorzystuję ją na kilka sposobów. Największe wzięcie ma aromatyczna zupa krem z dyni i warzyw korzennych na bulionie z indyka, doprawiona sokiem z pomarańczy.W jesiennym kolorze, na chłodniejsze dni jest najlepsza. A zapach, który unosi się w kuchni podczas gotowania, przyciąga wszystkich domowników, tych z dwoma i tych z czterema nogami :)
Składniki:
ćwiartka dyni
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 cebula
porcja rosołowa z indyka
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
sok z jednej pomarańczy
Gotujemy bulion ze wszystkich składników oprócz dyni. Gdy będzie już odpowiednio smakował odcedzam aby powstał czysty wywar. Z dyni wycinam środek i obieram twardą skórę. Kroję miąższ w kostkę. Wrzucam do wywaru i gotuję aż dynia będzie miękka. Dodaję pozostałe warzywa z rosołu i miksuję blenderem na gładką masę. Wlewam sok z pomarańczy i gotuję jeszcze 15 minut. Na talerzu dekoruję natką z pietruszki.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/10/krem-pomaranczowo-dyniowy.html