Wykonanie
Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku.Składniki:1 kg gęsich żołądkówszyja gęsi lub
indyka1 duża
marchew1 duża
pietruszka1 szklanka
kaszy jęczmiennejsólpieprztymianekziele angielskieliść laurowypieprz w ziarnachopcjonalnie 2
kostki rosołoweWykonanie:Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością
wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.Żołądki odcedzić i przepłukać zimną
wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać
wodą, dodać
sól, kilka ziaren
pieprzu,
liść laurowy i
ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z
indyka i
kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do
wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą miękkie.Krupnik podawać z całymi lub pokrojonymi w plastry żołądkami.