Wykonanie

Składniki:
ryba świeża, oczyszczona (najlepiej różne gatunki) ok. 1 kg
masło 125 g
marchew 1
cebula 1
ziemniaki duże 3
mąka 1/3 szklanki
pomidory krojone z puszki 1 szklankakostki
bulionowe warzywne 2
białe wino ½ szklanki
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki
curry 1 łyżeczkaWykonanie:
Marchew oczyścić, umyć,
cebulę obrać,
ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać
masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać
mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać
pomidory.
Między czasie zagotować 8 szklanek
wody (ok. 2 l) i rozpuścić w nich kostki
bulionowe. Do
wywaru dodać warzywa z patelni,
wino i
przyprawy. Gotować na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Oczyszczone, umyte
ryby pokroić w dzwonka,

umieścić na gazie (by uniknąć ości w zupie), dokładnie związać węzełek i umieścić w wywarze. Gotować przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Wyjąć, odfiletować, pokroić w grubszą kostkę lub poprzeczne paski i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.