ßßß Cookit - przepis na Paprikas csirke czyli kurczak na śmietanie

Paprikas csirke czyli kurczak na śmietanie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kurczak 1
cebula 2
ząbek czosnku 1
smalec wieprzowy 2 łyżki
papryka czerwona w proszku 2 łyżki
bulion drobiowy 200 ml
kwaśna śmietana 250 ml
sól 1 łyżeczka
pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Kurczaka umyć, pokroić na ćwiartki, osuszyć. Porcje zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu i wyjąć. Odlać trochę tłuszczu z patelni i na reszcie zrumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę w proszku i bulion. Włożyć obsmażone porcje kurczaka, przykryć i dusić ok. 30 min. na umiarkowanym ogniu. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub z ryżem i dowolną sałatką.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/paprikas-csirke-czyli-kurczak-na.html