Wykonanie

Kolejna propozycja na zdrowe pyszne kanapeczki. Dzisiaj pokombinowałam z
kurczakiem i
powiem Wam, że wyszło baaardzo pysznie!
Mięso możecie pokroić w kawałeczki o wielkości jakie najbardziej Wam odpowiadają. Można go również zmielić i otrzymamy wówczas pyszną
mielonkę drobiową. Można również przygotować z dużych kawałków
mięsa - wybór pozostawiam Wam :)Składniki:1200g podudzi
kurczaka ze skórką (ok 1 kg czystych bez kości)12g tj ok. 2,5 płaskiej (!) łyżeczki
soli peklowej1-2 małe (!) ząbki
czosnku przeciśnięte
biały pieprzśrednia szczypta
chiliPodudzia
kurczaka wyluzować z kości i pokroić na małe kawałki. (wg własnego uznania. Można też zmielić). Skórki zmielić w malakserze - będą doskonale wiązały całość i utworzą pyszna
galaretkę :). Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręką. Doprawić. Do
szynkowara wsadzić woreczek i upchać do niego dokładnie
mięso. Woreczek zakręcić a górę
szynkowara docisnąć sprężyną i zamknąć. Odstawić do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie
szynkowar wyjąć, wstawić do dużego garnka i zalać do wysokości rantu zimną
wodą. Postawić na gazie i podgrzewać do osiągnięcia temp. 90 stopni. Od tego momentu zmniejszamy ogień i parzymy ok. 1 godziny i 40 minut. Po tym czasie
szynkowar wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie, a następnie wstawić na noc do lodówki. Rano delikatnie wyjąc woreczek i już możemy cieszyć się pyszną
wędlinka na śniadanie.

